Propolis surový je bohatá směs bioaktivních látek pryskyřičného charakteru, které jsou sbírány včelami z různých stromů (pupenů a kůry) a rostlin. V úlu jsou dále zpracovávány a využívány k ochraně úlového prostoru před bakteriemi, viry, plísněmi a kvasinkami. Je známo, že obsahuje kolem 50% až 60% pryskyřic, balzámů, 10% až 12% éterických olejů a dalších látek. Jednu třetinu chemicky definovaných látek tvoří velmi důležitá skupina flavonoidů. Propolis je dlouhodobě znám jako látka s vlastnostmi dezinfekčními, ničící nebo brzdící v růstu některé bakterie, viry, houby, kvasinky a plísně. Pro dezinfekční a další léčebné účely byl propolis uznávanou přírodní léčivou látkou již už starých Egypťanů, Řeků, Římanů a dalších národů. Dokáže místně tlumit bolest. Prokázán byl imunomodulační efekt. Používá se hlavně k prevenci faryngitidy a zánětlivých onemocnění dutiny ústní, k ochraně organizmu před infekčními chorobami, při zánětech dásní, onemocněních horních cest dýchacích, zánětech žaludeční i střevní sliznice a močových cest.
Poslední výzkumy také ukazují na silné antioxidační vlastnosti propolisu, které se uplatňují v boji proti nepříznivým vlivům životního prostředí a volným radikálům vůbec. Zajímavé je také pozorování, že na propolis nevzniká rezistence bakterií jako u antibiotik, přestože se užívá již od dob faraonů. Velmi dobrých výsledků je dosahováno s propolisem v mastích nebo tinkturách. Užívají se k prevenci proleženin, urychlení epitelizace kůže po popáleninách, při trudovitosti obličeje, chronických kožních ekzémech, oděrkách kůže, trhlinkách na nohou nebo rukou. Také jeho antimykózní účinky pomáhají k zastavení růstu a ničení určitých druhů plísní. U některých lidí citlivých na včelí produkty mohou vzniknout alergické reakce. Podle výsledků různých studií se pohybuje citlivost od 0,1 % do 0,5 % aplikací a proto je potřeba určité opatrnosti. Propolis je biologicky neškodný a v běžném dávkování je prakticky netoxický. Rovněž se dobře kombinuje s antibiotiky, zvyšuje jejich účinnost a současně zmírňuje jejich nepříznivé vlivy na organizmus.